Życie w trasie cechują pewne ograniczenia, z którymi kierowca musi się mierzyć każdego dnia. Brak łazienki, bieżącej wody oraz bliskich to zwykle największe problemy. Z pozostałymi łatwo jest sobie poradzić i przywyknąć do nowej rzeczywistości. Jedną z kwestii, które bez problemu można rozwiązać, jest domowe jedzenie. Żywienie się w przydrożnych barach nie sprawdza się z kilku powodów. Jest stosunkowo drogie, szczególnie za granicą, nie zawsze smaczne, świeże i jednak rzadko zdrowe. Dlatego właśnie każdy kierowca chętnie zabierze w trasę posiłki przygotowane przez żonę, mamę, czy siebie samego, by potem tylko odgrzać i cieszyć się znanymi smakami. Dania takie są pewne, tanie, dobrze smakują, a dodatkowo pozwalają choć przez chwilę poczuć się jak w domu.
Ważne, by kierowca miał przy sobie butlę gazową, garnek, patelnię lub menażkę i oczywiście komplet sztućców. Najpopularniejszymi daniami w trasę są bigos, gołąbki oraz fasolka po bretońsku. Podpowiemy dziś jak urozmaicić ten jadłospis prostymi posiłkami, które z powodzeniem może przygotować nawet każdy kierowca podczas weekendu w domu.
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 cebuli
1 sucha kajzerka
1 jajko
oliwa do smażenia
przecier pomidorowy w kartoniku 500 g
1 łyżeczka soli
pieprz, zioła i inne przyprawy-do mięsa
kilka kropli cytryny, ziele angielskie, liść laurowy-do sosu
Wymieszaj mięso z cebulą, jajkiem i namoczoną bułką. Posól masę i przypraw do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie ręką, uformuj pulpety, a następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy mięso się zarumieni, przełóż do garnka i zalej przecierem. Możesz dodać do niego liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, a także kilka kropli cytryny. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 min.
Pulpety w sosie można jeść z chlebem, makaronem, lecz najlepiej smakują z ryżem.
Zupa meksykańska
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów lub przecier w kartoniku/słoiku
sól, pieprz, papryka ostra, chilli, ziele angielskie
oliwa do smażenia
Do głębokiego garnka wlej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Kiedy mięso będzie zrumienione, dodaj kukurydzę oraz fasolę wraz z zalewą. Poczekaj, jak całość się zagotuje, a następnie zalej pomidorami lub przecierem. Dorzuć kilka ziaren ziela angielskiego. Duś pod przykryciem ok. 30-40 min.
Zupa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Biały sos z boczkiem do makaronu
30 dag wędzonego boczku
400 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
pieprz
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, odlej, by danie nie było zbyt ciężkie. Do śmietany wlej ok. 100 ml wody i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj całość, by nie było grudek, a następnie wlej na patelnię. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą, choć pamiętaj, że stosując wędzony boczek, może być ona już zbędna. Gotuj całość przez kilka minut. Zapakuj sos do małych słoiczków. Powinno wystarczyć na 2 – 3 posiłki do makaronu, który można ugotować na butli w czasie pauzy.
Zupa gulaszowa
0,5 kg mięsa gulaszowego
1 laska kiełbasy
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
500 ml bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 marchewki
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, papryka wędzona, oregano, liść laurowy, ziele angielskie
oliwa do smażenia
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Przełóż cebulę oraz czosnek na talerzyk i na tej patelni podsmaż mięso. Posyp je solą i pieprzem. Po kilku minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Na osobnym palniku zagotuj bulion, wrzuć do niego mięso, cebulę i czosnek, a także pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Przypraw papryką, pieprzem cayenne, papryką wędzoną i oregano. Dodaj 3 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj zupę pod przykryciem ok. 30 min. Dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz pomidory w puszce. Pogotuj jeszcze całość przez ok. 15 min, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Jak pasteryzować danie w słoiku?
Aby posiłek dla kierowcy był bezpieczny, musi zostać odpowiednio potraktowany po włożeniu do słoika. Należy poddać go procesowi pasteryzacji, który pozwala zachować świeżość oraz smak potrawy.
W przypadku dań obiadowych, mięsnych, wyróżnia się dwa podstawowe sposoby wekowania:
- wekowanie na sucho w piekarniku – zacznij od wyparzenia słoików oraz nakrętek. W tym celu włóż je osobno do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 15 minut. Przełóż posiłek do dobrze osuszonych słoików. Zostaw od góry ok. 2 cm wolnej przestrzeni i dobrze zakręć. Wstaw słoiki do zimnego piekarnika tak, by się nie dotykały. Włącz piekarnik na 130 stopni, grzanie góra-dół i pasteryzuj tak przez 1 h. Po tym czasie wyjmij słoiki do ostudzenia. Proces ten najlepiej powtórzyć 2-3 razy w kolejnych dniach, szczególnie jeśli danie ma być dobre przez wiele tygodni.
- wekowanie na mokro w garnku – wyparz słoiki oraz nakrętki we wrzątku przez 15 min. Wytrzyj je do sucha, a następnie wypełnij maksymalnie do 2 cm od krawędzi. Duży garnek wyłóż na dnie ściereczką, wstaw słoiki tak, by się ze sobą nie stykały, a następnie zalej wodą do ¾ ich wysokości. Nakryj garnek pokrywką i podgrzewaj go. Gdy woda się zagotuje ustaw średni płomień i odczekaj 30 minut. Po skończeniu pasteryzacji wyjmij słoiki do ostudzenia. Powtarzaj proces 2-3 razy w kolejnych dniach, a wówczas posiłek ten będzie zdatny do spożycia nawet do 6 miesięcy poza warunkami chłodniczymi.
Pamiętaj, że trudno przecenić domowe posiłki. Nie można ich porównać z tymi sklepowymi słoiczkami. Zawierają tylko sprawdzone składniki, bez zbędnej chemii, a dbanie o zdrowie w trasie jest zarówno trudniejsze, jak i bardziej istotne, ze względu na ograniczony dostęp do lekarzy, aptek oraz toalety.
Apetyczne przepisy!